
Compartimente
Directia de Salubritate Targoviste
Secția Salubritate
Directia de Salubritate Targoviste

SECTIA SALUBRITATE
Prestarea activităților specifice serviciului de salubrizare se va face ținând cont de următoarele aspecte:
- Sa respecte prevederi legale si de reglementare si cerințele de calitate, mediu, sănătate si securitate in munca conform standardelor de referința.
- Stabilirea unor politici, programe si practici pentru conducerea proceselor si activităților pe care le desfășoară, într-o maniera de respect fata de calitate, mediu. sănătate si securitate in munca.
- Garantează asigurarea resurselor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor generale stabilite in declarații de politici in domeniul calității, mediului, sănătății si securității in munca.
Maturatul și spălatul cailor publice
Activitatea de maturat a cailor publice se realizează in scopul păstrării unui aspect salubru al domeniului public.
În timpul operațiunii de maturare se va evita afectarea circulației rutiere sau pietonale.
Pentru evitarea formarii prafului si pentru crearea unui climat citadin igienic, înainte de maturare, suprafețele vor fi stropite cu apa.
Din punct de vedere al modului de realizare, maturatul poate fi manual sau mecanic.
Maturatul manual se aplica pe carosabil, pe trotuare, in locuri de parcare sau pe suprafețe anexe ale spatiilor de circulație, de odihna ori de agrement.
Din punct de vedere al îmbrăcămintei spatiilor de circulație, de odihna sau de agrement, maturatul se realizezi pe suprafețe neîmbrăcate sau îmbrăcate cu asfalt, pavele cu rosturi bituminoase, pietre de rău, macadam etc.
Maturatul se efectuează atât ziua, cat si noaptea, dar nu atunci când ploua.
Activitatea se desfășoară in aria de autorizare, pe străzile și cu frecventele de lucru prevăzute.
Durata sezonului de măturat începe la 1 martie și se încheie la 15 noiembrie, perioada ce se poate modifica in funcție de condițiile meteorologice.
Maturatul se va finaliza cu colectarea și transportul deșeurilor.
Deșeurile stradale se vor colecta și se vor transporta cu autospeciale sau cu alte mijloace de transport. Deșeurile vor fi acoperite pentru a se evita impraștierea acestora pe traseu.
Maturatul mecanic se realizeaza cu ajutorul unor dispozitive adaptate pe autovehicule, cu mașini specializate ce folosesc perii cilindrice sau circulare care vin in contact direct cu suprafata pe care se executa maturatul.
Din punct de vedere al felului in care se colecteaza deșeurile de la maturat se disting: maturat mecanic cu colectare și maturat mecanic fară colectare. Pentru realizarea activitatii de maturat mecanic sunt folosite utilaje de periere și utilaje autoaspiratoare.
Din punct de vedere al domeniului de aplicare, maturatul mecanic se realizeaza pe partile carosabile ale strazilor, aleilor, locurilor de parcare și suprafetelor anexe cu imbracaminte asfaltica sau pavele cu rosturi bituminate.
Aceasta activitate se desrașoara ziua sau noaptea, dar nu atunci cand ploua.
Durata sezonului de lucru este de la topirea zapezii, la sfarșitul iernii, pana la așezarea stabila a zapezii la inceputul iernii urmatoare.
Ca și maturatul manual, maturatul mecanic se va desfașura cu o frecventa stabilita si aprobata de autoritatile administratiei publice locale, in functie de conditiile specifice existente.
Stropitul se executa mecanizat.
Perioada de realizare a stropitului este de la 1 aprilie pana la 1 octombrie, perioada ce poate fi modificata prin Hotarare de Consiliu Local in functie de conditiile meteorologice concrete.
Este interzis stropitul în perioada in care este posibila formarea poleiului.
Stropitul se aplica de regula pe suprafetele curatate/maturate in prealabil.
La executarea stropitului se va avea în vedere sa nu fie afectati pietonii, autovehiculele, vitrinele, pe langa care se trece cu utilajul ce realizeaza operatiunea.
Spalatul
Din punct de vedere al suprafetei pe care se executa, spalatul se realizeaza pe trotuare sau pe carosabil.
Spalatul se aplica de la 1 aprilie pana la 1 octombrie, perioada putand fi modificata in functie de conditiile meteorologice concrete.
Spalatul se va efectua numai dupa ce s-a facut maturatul.
Pentru ca, in urma spalarii, suprafata rigolelor sa fie cat mai curata, se va efectua in prealabil curatarea și maturarea acestora.
Se interzice spalatul cailor publice in perioada in care este posibila formarea poleiului.
Dupa modul de executie, curatarea rigolelor se face manual sau mecanizat.
Curatarea manuala a rigolelor se desfașoara numai ziua. Durata de desfașurare a activitatii este de la topirea zapezii pana la inceperea inghetului.
Latimea medie pe care se aplicii curatarea rigolelor este de 0,75 m, masurata de la bordura spre axul median al strazii.
Curatarea, transportul zlipezii de pe caile de acces pietonale și mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet
Îndepartarea zapezii se realizeaza manual și/sau mecanizat.
Indepartarea zapezii, manual, se efectueaza ziua și/sau noaptea, in functie de necesitati, la temperaturi de pana la -10°C.
Strangerea zapezii se va face in locuri unde nu stanjenește circulatia auto sau pietonala.
Arterele principale de circulatie pietonale trebuie sa fie practicabile in termen de 4 ore de Ia incetarea ninsorii.
Din punct de vedere ale periodicitatii, aceasta activitate se desfașoara dupa fiecare ninsoare, daca este cazul.
Periatul zapezii se efectueaza mecanic.
Pluguitul se aplica pe strazi unde grosimea stratului de zapada depașește in general 10 cm ;
Nu este recomandabil ca pluguitul sa se execute pe strazi cu denivelari;
In cazul caderilor abundente de zapada, care due la formarea unui strat de zapada cu grosimea mai mare de 30 cm, se executii mai multe treceri pe aceeași suprafata.
Incarcatul zapezii se realizeaza manual sau mecanizat.
Incarcatul zapezii in mijloacele de transport se face imediat dupa incetarea ninsorii.
In cazul suprafetelor de circulatie aglomerate sau al cailor publice inguste, incarcatul zapezii se face manual, in europubele.
Transportul zapezii se va face pana la asigurarea conditiilor optime de circulatie rutiera și pietonala cu vehicule adecvate, in locurile stabilite de autoritatile administratiei publice locale.
Descarcatul zapezii se face in guri de canal sau in locuri special destinate, stabilite de catre autoritiitile administratiei publice locale.
Curatarea manuala a ghetii se efectueaza pe temperaturi de pana la-10°C.
Curatarea manuala a ghetii se executa prin spargere sau taiere cu dispozitive și instrumente speciale.
Strangerea ghetii se face In locuri unde aceasta nu stanjenește circulatia auto sau pietonala. In situatia In care cantitatea de gheata este mare, trebuie luate masuri rapide de deblocare a suprafetelor de circulatie, inclusiv prin incarcarea in europubele și transportul manual al acestora.
impraștierea materialului antiderapant se face cu scopul maririi coeficientului de aderenta al autovehiculelor fata de drum, pe suprafetele de circulatie pe care nu se poate indeparta in totalitate stratul de zapada sau de gheata.Operatiunea se va realiza mecanic sau manual.
0peratiunea se executa in special pe pante, poduri, artere de circulatie situate in aproprierea cursurilor de apa, lacuri, piete și intersectii mari.
Impraștierea sarii se face cu scopul de a preveni formarea poleiului, ghetii și de a topi zapada sau gheata de pe suprafetele de circulatie.
Pentru activitatile de maturat, spalat și intretinere a cailor publice, cantitatea prestatiilor se stabilește pe baza suprafetelor și volumelor realizate.
Pentru curatarea și transportul zapezii și al ghetii de pe caile publice și mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet se aplica modul de masurare prevazut la alin. (1).